מוסקה טבעונית לפסח
מתכון של טל ליבנה
המרכיבים
כ- 5 תפ"א גדולים
2-3 חצילים
2 בצלים גדולים קצוצים (אחד לרוטב ואחד לפתיתי הסויה)
שום – אפשר לקלף ראש שום או אפילו שניים לפי הטעם – לחלק את השיניים בין רוטב העגבניות, פתיתי הסויה ולהשאיר 2-3 שיניים לציפוי
עגבניות קצוצות – 4-5 (או קופסה גדולה של עגבניות קצוצות משומרות)
רסק עגבניות
פטרוזיליה קצוצה
כוס אגוזי קשיו שהושרו במים ל- 5-8 שעות
גרעיני תירס – קופסת שימורים אחת או גרגרים מ- 4-5 קלחים
שבבי סויה (בערך 2 כוסות ) או טחון של טבעול (חבילה אחת)
תבלינים: מלח, פלפל שחור גרוס, צ'ילי גרוס, פפריקה מעושנת, כמון
אופן ההכנה
מכינים את תפוחי האדמה
- מבשלים כ-5 תפוחי אדמה גדולים, עם הקליפה, עד שהם רכים אבל לא רכים מדי
- (לא פירה)
- מצננים לגמרי
- חותכים לפרוסות בעובי של פרוסות החצילים (עובי הפרוסות אחרי שהחצילים יצאו מהתנור, שזה כבר פחות מ-1 ס"מ)
חצילים
- חותכים 2-3 חצילים לפרוסות בעובי 1 ס"מ בערך, אפשר קצת פחות
- מניחים על תבנית משומנת (שמן זית), משמנים עם מברשת מעל וזורים מלח
- מכניסים לתנור, על קרוב ל-200 מעלות, עד שהם נראים שחומים וטעימים
רוטב עגבניות
- מאדים בצל ושום
- מוסיפים עגבניות והרבה רסק עגבניות או עגבניות משומרות (קופסה גדולה)
- מתבלים במלח, פלפל, סוכר, צ'ילי, כמון, פפריקה מעושנת
- מוסיפים מים, עד שהרוטב סמיך אבל נשפך בקלות
- מוסיפים פטרוזיליה קצוצה
שביבי סויה
- משרים ל-20 דקות בערך שתי כוסות של שבבי סויה יבשים בהרבה מים רותחים, מתובלים במלח, פלפל, כמון, פפריקה מעושנת
- מסננים למסננת דקה, סוחטים ומחכים שיתייבש
- מאדים בצל ושום, מוסיפים את השבבים, מטגנים קצת, טועמים ומחזקים תבלינים
ציפוי
- טוחנים במעבד מזון את הקשיו המושרה עם תירס (קופסת שימורים אחת), שום (בערך ארבע שיניים), קצת שמן, קצת מים, צ'ילי ומלח, עד שהמרקם חלק.
הרכבת המוסקה (אפשר לשחק עם השכבות:)
- משמנים את התבנית
- מניחים שכבת תפוחי אדמה
- שכבת חצילים
- קצת רוטב (שיכסה את הכול וייכנס קצת ברווחים, אבל בלי להציף).
- שכבת שבבי סויה, דחוסה קצת
- עוד קצת רוטב
- שכבת תפוחי אדמה
- שכבת חצילים
- כל הרוטב שנשאר
מכניסים לתנור
- מכסים בנייר פרגמנט ומעליו נייר כסף
- מכניסים לתנור על כמעט 200 מעלות, עד ששומעים את המוסקה מבעבעת (בערך שעה)
- שופכים מעל את הציפוי, ומחזירים לתנור בלי כיסוי, עד שהציפוי מקבל מעין קרום פריך, שזוף ומגרה