טוב לכיס

קטניות הן מקור מצוין לחלבון, ברזל וסידן – סופר-פוד של ממש במחיר שווה לכל כיס! ייצור קטניות דורש משאבי טבע (שטח, מים, אנרגיה) מעטים יחסית לייצור מוצרים מהחי ואף תורם להשבחת הקרקע. שילוב קטניות בארוחות המשפחתיות יכולה לשפר את תזונת הילדים ולחסוך הרבה כסף.

ניתוח סל המזון הבריא שעשה מכון טאוב מראה שמעל 50% מעלות הסל מבוססת על מזון מהחי (בשר אדום, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב). אולם, לפי המלצות התזונה הים תיכונית, איננו אמורים לצרוך כל כך הרבה מוצרים מהחי – וטוב יהיה אם חלק גדול יותר מהחלבון יגיע מן הצומח, כלומר מקטניות (עדשים, שעועית, חומוס, סויה וכדומה) ודגנים מלאים. מעבר לתזונה מבוססת צומח יכול להוזיל מאד את סל המזון המשפחתי, תוך שמירה על כמות חלבון נדרשת והגדלת צריכת הסיבים התזונתיים, הברזל והסידן. יש תפיסה שלאכול בריא חייב להיות יקר, אבל זה פשוט לא נכון. סל מזון שכולו מבוסס צומח (טרי ובטעי, ולא עתיר מזונות מעובדים) הוא זול משמעותית מסל שמבוסס על מזון מהחי.

כמה אפשר לחסוך אם נאכל קטניות במקום בשר?

הנה מספר דוגמאות שממחישות את היתרונות התזונתיים והכספיים של מנות מן הצומח (השוואה ל 100 גרם חומר גלם). תראו איך לכמות מקבילה (או גדולה יותר) של חלבון, אפשר ל"הרווח" יותר סיבים תזונתיים, ברזל וסידן – ופחות מלח ושומן רווי – בפחות כסף. סופר-פוד כבר אמרנו?

בולונז צמחי לעומת בלונז הודו או בקר

     

בורגר עדשים לעומת בורגר בשר אדום

     

מוקפץ טופו לעומת מוקפץ עוף

     

בחישוב של עלות המתכונים שמופיעות בחוברת המתכונים "מבשלים מיטלס מאנדיי" חומרי הגלם למנת חלבון היא בממוצע 3.5 ש"ח. ויש מנות בהרבה פחות…

ומה זה קשור לביטחון תזונתי ורעב עולמי

לבחירות האישיות שלנו, השלכה מצטברת עצומה על העולם. אם במקום לגדל סויה ותירס להאביס בעלי חיים היינו מקצים מחדש את שטחי החקלאות לייצור מזון מהצומח ניתן יהיה להאכיל, בדרישות הקלוריות ומבחינת כמות חלבון, עוד כ 120-140 מיליון בני אדם נוספים על תפריט אמריקאי ממוצע. למעשה, העדפת מזון מן הצומח יכולה לייצר יותר מזון מאשר כל המזון המתבזבז בעולם מסיבות שונות.

מקורות לקראה נוספת

אתר שנת הקטניות של האו"ם

אתר הקטניות הישראלי beans.co.il

מחקר מכון ויצמן על בשר כבזבוז מזון

מחקר מכון ויצמן על חוסר היעילות בייצור מזון מהחי

כתבה לאכול פחות בשר ביצים וחלב ולהציל את העולם מרעב