כבר לא מדובר רק בבייקון: מניתוח של למעלה ממיליון וחצי איש עולה כי צריכת בשר מעלה את שיעורי התמותה הכוללת all-cause mortality rate

לטענת סוקרים של ה"מאיו קליניק" האמריקאי, שיעורי התמותה גבוהים יותר כאשר בשר אדום ובשר מעובד נאכלים על בסיס יומי

מתוך סקירה של מחקרים מקיפים הכוללים למעלה ממיליון וחצי איש, עולה כי שיעורי התמותה הכוללת גבוהים יותר בקרב אלו שאוכלים בשר, במיוחד בשר אדום או בשר מעובד, על בסיס יומי. תחת הכותרת "האם בשר הורג אותנו?", פורסמה היום (25.4.2016) בכתב העת של איגוד האוסטאופתיה האמריקאי, סקירה שנערכה על ידי רופאים מטעם "מאיו קליניק" באריזונה.

מחברי הסקירה ניתחו שישה מחקרים שהעריכו את ההשפעה של תזונה צמחוניות ולא צמחוניות על תמותה, זאת במטרה לתת לרופאי משפחה הנחיות מבוססות-ראיות באשר לשאלה האם להניע את מטופליהם מאכילת בשר. המלצתם: על רופאים לייעץ למטופליהם להגביל את צריכת הבשר במידת האפשר ולצרוך יותר מוצרים מן הצומח מאשר מן החי.
"נתונים אלו מחזקים את מה שאנחנו יודעים מזה זמן רב – לתזונה שלנו יכולת אדירה לפגוע או לשפר את בריאותנו," אמר ברוקשילד לורן, אוסטאופת ועוזר מרצה בתחום רפואת המשפחה והמדעים הקליניים במכללה לרפואה אוסטאופתית במכון הטכנולוגי של ניו יורק. "ראיות אלו, המבוססות על מחקרים קליניים, יכולות לסייע לרופאים במתן ייעוץ למטופליהם בנוגע לתפקיד החשוב שהתזונה ממלאת, וכך להוביל לטיפול מניעתי משופר, שהוא מרכיב מרכזי בפילוסופיה האוסטאופתית של הרפואה."

בעוד הממצאים המתייחסים לאוכלוסייה האמריקאית שונים במידת-מה מאלו המתייחסים לאוכלוסייה האירופית, הנתונים מצאו שהעלייה החדה ביותר בתמותה נרשמה כבר בצריכת הכמויות הקטנות ביותר של בשר אדום (זאת ביחס לתזונה צמחונית. מה שמצביע על כך שאפילו לצריכת כמות בשר מועטה עלולה להיות השפעה על הסיכון לתמותה). מחקר משנת 2014 עקב אחר למעלה ממיליון איש במשך 5.5 עד 28 שנים והתייחס לבשר מעובד (כדוגמת בייקון, נקניקיות, סלמי, ושינקן), כמו גם בשר אדום לא מעובד (לרבות בשר בקר, חזיר, כבש, או ציד, לא משומר או ממולח).

מטא-אנליזה משנת 2014 בחנה את הקשר בין צריכה של מוצרים אלו לתמותה ממחלה קרדיווסקולרית ומחלת לב איסכמית. במחקר זה שכלל למעלה ממיליון וחצי איש, חוקרים מצאו שרק בשר מעובד מעלה באופן משמעותי את הסיכון לתמותה.
לדמיון בין הממצאים של המחקרים השונים ישנה משמעות סטטיסטית, ציינו הסוקרים. כמו כן, סקירה משנת 2003 של למעלה מחצי מיליון משתתפים מצאה סיכון נמוך ב-25 עד כמעט 50 אחוז לתמותה בצריכת כמות מזערית של בשר לעומת כמות גדולה של בשר.
נמצאה גם עלייה של 3.6 שנים בתוחלת החיים של אלו המקפידים על תזונה צמחונית במשך למעלה מ-17 שנה, לעומת אלו המקפידים על תזונה צמחונית לטווח קצר.

גישה חופשית לסקירה המלאה ניתן למצוא כאן .

להודעה לעיתונות המקורית באנגלית לחצו כאן.